Wednesday

Är du klimat-mat-och rättigehts-smart?


<--Tänk på vår fantastiska miljö!

Mm... Jag älskar grapefrukt. Och grapefruktsjuice. Just nu så sitter jag och dricker ett glas Tropicana pure premiun golden grapefruit. Den är verkligen supergod. Mycket smak, lagon mycket fruktkött och inget tillsatt socker. Det är godast utan, så klart. Man ska dricka den väl kyld, det är då den är som godast. Sen gillar jag också en fairtrade-märkt som heter Pink grape, den är nästan godare.

Hur gör du när du ska handla? Tänker du på miljön och väljer närproducerat eller tänker du på på formen och väljer nyckelhålsmärkt?
Det finns många så att säga bra märken som man satt på olika varor för att de uppfyller särskilda krav.
Jag ska skriva lite kort och berätta om några märken här:

Fairtrade/Rättvisemärkt
Det här märket betyder kort och gott att om varan du håller i din hand har detta märke har den uppfyllt kraven på Rättvis handel. Det vill säga att arbetsvillkoren för de som arbetar för att få fram produkten är rimliga och att de har en rättvis minimilön som täcker produktionskostnaden och även världsmarknadspriset. Att barnarbete är förbjudet är också ett av kriterierna för att få märket. Odlingen ska också ske med respekt för mänskliga rättigheter och de annställda ska ha rätt till ett rikigt anställningsavtal.
Det finns en massa olika varor som är märkta och några du ofta kan se i butik kan vara kaffe, te, kakao, bananer och ris (+ en massa fler). Den andra lördagen i maj uppmärksammar man också rättvis handel, den dagen kallas World Fair Trade Day eller Rättvis Handel-dagen.

KRAV
Främst för ekologisk odling och för bra djurhållning och fiske. Man kväver att djuren ska få vistas ute och inget konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel får förekomma. När du har köpt en vara märkt med KRAV-märket vet du att den är ekologisk.

Nyckelhålsmärkt
En grön nyckethålsmärkning på din matvara visar att den är nyttig. Det kan vara ett lågt socker- eller saltinnehåll, den kan vara extra fiberrik eller mycket fullkorn i.

Svanenmärkt
Jag är inte rikigt säker på hudvida svanenmärket sitter på livsmedel. Det jag vet är i alla fall att det kan förekomma på byggnadsmaterial, diskmedel och rengöringsmedel.
Märket är kritiskt och granskar produktens väg från produktion till avfall, det granskar miljöpåverkan. Men ställer också krav på kvalitét och funktion.

Så, där fick du en gratis snabbguide i fyra olika miljömärkningar.
Om du vill läsa mer om vår miljö och hur vi kan göra för att mildra utsläpp och förstöring kan du gå in på den här sidan http://www.miljöportalen.se/.
Där står det om allt du vill veta och lite till. De berättar om vad vi människor gör för skada och en hel del biologisnack. Väldigt intressant och nyttigt att veta, jag skulle rekomendera ett besök.

Kramar Milla <3

No comments: